Kiezen voor een overheidsopdracht: waarom?

waarom kiezen voor een overheidsopdracht

Kiezen voor een overheidsopdracht, waarom zou je? De overheid als klant betekent geld verdienen aan de overheid, in plaats van aan ze te betalen. Klinkt natuurlijk leuk, maar dat is lang niet de enige reden waarom je zou moeten kiezen voor een overheidsopdracht.

De overheid als klant

Laten we vooropstellen dat niks moet natuurlijk. Maar dat geldt met name wanneer je je als bedrijf in de luxe positie bevindt, waarin je kunt kiezen uit het soort klanten dat je graag wilt. Ben jij een bedrijf dat zich niet alleen richt op de consument (B2C), maar ook op andere bedrijven (B2B)? Dan is de overheidsmarkt (B2G) slechts een leuk extraatje. Is dit niet het geval en heb je wat minder keus? Of ben je zelfs helemaal afhankelijk van overheidsopdrachten? Dan is het natuurlijk een ander verhaal.

Kies bewust je opdracht

Bepaal per overheidsopdracht of het een nice to have, need to have of must have opdracht is. Het gaat je namelijk veel tijd kosten. En net als met geld; kun je ook je tijd maar een keer besteden. Kies dus bewust voor welke overheidsopdracht je wilt inschrijven.

Waarom overheidsopdrachten

Er zijn verschillende redenen waarom het aantrekkelijk is om voor een overheidsopdracht te kiezen, in plaats van voor andere opdrachten.

1. Factuur wordt betaald

De overheid is een fijne klant om te hebben, financieel gezien. Met de overheid als klant hoef je je namelijk geen zorgen te maken dat je factuur niet betaald wordt (zij het dan vaak te laat, maar dat is een ander punt van discussie). De overheid gaat namelijk nooit failliet.

2. Goed voor je portfolio

De overheid wordt gezien als een serieuze klant. Om deze reden is het voor veel bedrijven een toevoeging aan hun portfolio, wanneer zij hun product of dienst kunnen leveren aan de overheid. Het straalt namelijk vertrouwen uit.

3. Goede referenties

Zoals we net al zeiden: de overheid als klant hebben staat goed op je portfolio. En dit werkt dus ook in je voordeel voor vergelijkbare opdrachten bij een andere overheid. Heb je al eens met de overheid gewerkt, dan kun je dat project mooi als referentie gebruiken. Zien aanbesteden, doet aanbesteden!

4. Return on investment

En tot slot, de return on investment om de Business to Government (B2G) markt te betreden is hoog. De overheid werkt namelijk altijd volgens dezelfde aanbestedingsprocedures. Wanneer je weet je wat de belangrijkste valkuilen en kansen zijn, dan is het inschrijven op aanbestedingen een makkie. En het mooiste is dat zodra je de regels van het spel eenmaal kent, de hele Nederlandse overheid binnen handbereik ligt. Van ministeries tot en met gemeenten. Van waterschappen tot provincies. Ze kunnen allemaal jouw klant worden!

Inschrijven op aanbestedingen vinden wij een leuk spel. Wij zijn namelijk vakidioten. Hoe TenderXL jou kan helpen bij het winnen van een aanbesteding? Wij leggen het je graag uit.

Neem contact met ons op

Neem telefonisch contact met ons op of vul onderstaand formulier in, we nemen dan binnen 24 uur contact met je op.