In aanmerking komen voor een onderhandse overheidsopdracht

Een onderhandse overheidsopdracht, hoe werkt dat precies? Kom ik daarvoor wel in aanmerking? Wij begrijpen dat het ingewikkeld kan zijn. En leggen het je graag uit! 

Onderhandse aanbestedingen 

Een overheidsopdracht waarvan de waarde niet hoger ligt dan de Europese drempelwaarde kan onderhands worden aanbesteed. Dit houdt in dat inkopers zelf kunnen bepalen wie ze uitnodigen. De aanbestedende dienst nodigt in zulke gevallen een beperkt aantal leveranciers uit om een offerte te doen. Onderhandse aanbestedingen worden om die reden niet openbaar gepubliceerd.

Enkelvoudig of meervoudig onderhands aanbesteden

Dan is er nog zoiets als enkelvoudig en meervoudig onderhands aanbesteden. Van een meervoudig onderhandse aanbesteding is sprake wanneer de overheid drie tot vijf partijen uitnodigt om een offerte te doen. Ben je de enige die wordt uitgenodigd? Dan is er sprake van een enkelvoudige onderhandse aanbesteding. De aanbestedende dienst is verplicht om door middel van objectieve criteria de keuze voor een enkelvoudig of meervoudig onderhandse aanbestedingsprocedure te bepalen. 

Hoe kom jij in aanmerking? 

Misschien vraag je je nu af, hoe kom ik dan in aanmerking voor een onderhandse overheidsopdracht? Het antwoord is makkelijker dan je denkt. Wist je namelijk dat veel overheden werken met voorkeurslijsten? 

Wanneer een inkoper ervoor kiest om meervoudig onderhands aan te besteden, moet hij dat doen op objectieve gronden. Het is dan wel belangrijk dat er bij de inkoper bekend is welke bedrijven er actief zijn in de markt en wie geïnteresseerd is om deze overheidsopdracht uit te voeren. Dat is dan ook de reden dat veel aanbestedende diensten met leverancierslijsten werken. Uit deze lijst kiest de inkopende overheid partijen aan wie een offerteverzoek wordt gestuurd. 

Heeft jouw beoogde klant geen voorkeurslijst? Dan kun je het beste bellen om te vragen waar je je kunt aanmelden als leverancier. 

Kom op de voorkeurslijsten

Door je aan te melden voor deze voorkeurslijsten kom jij eerder in aanmerking voor onderhandse overheidsopdrachten. Sta je niet op de lijst, dan weten ze ook niet dat je bestaat. Zonde dus om je hier niet voor aan te melden. Zoek uit welke overheden jij als klant zou willen en meld je aan voor hun voorkeurslijsten.

Of, nog makkelijker: laat ons het voor je doen. Laat je gegevens achter en wij zorgen dat je binnen twee werkdagen op de voorkeurslijsten staat van Inkopend Nederland!

Contact us

Neem telefonisch contact met ons op of vul onderstaand formulier in, we nemen dan binnen 24 uur contact met je op.