Hoe de overheid werkt: 3 belangrijke dingen om te weten

hoe de overheid te werk gaat

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zakendoen met de overheid is een vak apart. Je bent als bedrijf misschien gewend om zaken te doen met andere bedrijven. Maar wil je gaan samenwerken met de overheid, dan zul je echt een paar vertrouwde concepten moeten loslaten. Hoe de overheid werkt? Wij leggen je kort de belangrijkste punten uit.

1. Het draait niet om geld, maar om beleid

De overheid is er om het belang van alle inwoners te dienen. Het Algemeen Belang. Hierom betalen wij ook belasting. En van het belastinggeld wordt het Algemeen Belang gediend. Aangezien dit geld niet zomaar kan worden uitgegeven, zijn er duidelijke kaders waarbinnen de overheid geld mag uitgeven en waaraan zij het mag besteden. Die kaders liggen allemaal vast in beleid. Beleid is de enige manier waarop de overheid kan aantonen dat zij handelt in het Algemeen Belang. Het is dan ook altijd openbaar. Deze beleidsinformatie die je tot voor kort waarschijnlijk liever links liet liggen, biedt jou dus belangrijke kansen.

2. Niemand is de baas bij de overheid

Om ervoor te zorgen dat er niet te veel macht bij een persoon of instantie komt is er de zogeheten leer van de Trias Politica. Een staatsinrichting die is opgedeeld in drie organen die elkaars functioneren controleren. Je zoektocht naar ‘de baas’ kun je dus maar beter meteen stoppen. Die is er namelijk niet. Doe hier je voordeel mee. Want aangezien er in elke stap van de aanbestedingsprocedure iemand anders verantwoordelijk is, heb jij drie keer de kans om voor elkaar te krijgen wat je wilt bereiken.

3. Het is een papieren wereld

De overheid dient het belang van iedereen. Om deze reden wordt er zoveel mogelijk schriftelijk vastgelegd. Wil de overheid bijvoorbeeld een nieuw gebouw neerzetten, dan moet hierover altijd eerst een Besluit worden genomen. Burgers kunnen dan nog bezwaar maken tegen het besluit. Een democratisch proces, met verschillende inspraakmogelijkheden. Echter, vaak worden besluiten van de overheid pas zichtbaar wanneer de eerste paal al de grond in gaat. De besluitvormingsprocedure is dan al afgerond en voor inspraak is dan geen ruimte meer. Jammer, maar helaas: de overheid werkt met fatale termijnen. Te laat, is ook echt te laat.

Ook bij aanbestedingen werkt het zo. Het is van belang om je te focussen op het voortraject van de overheidsbesluitvorming. Als er nog geen aanbesteding is gepubliceerd, mag je nog praten en overleggen met de overheid die straks de aanbestedende dienst wordt en dan de deur op slot zet. Wacht dus niet tot de aanbesteding gepubliceerd is, de deur staat niet voor niets op een kier.

Regeren is vooruitzien. Het team van TenderXL is dagelijks op zoek naar overheidsopdrachten die nog geen aanbesteding zijn en waar jij dus nog invloed op kan hebben. Meer informatie? Neem contact met ons op!

Contact us

Neem telefonisch contact met ons op of vul onderstaand formulier in, we nemen dan binnen 24 uur contact met je op.