De 5 meest gemaakte fouten bij het inschrijven op een aanbesteding

Inschrijven op een aanbesteding is niet altijd even gemakkelijk. Het vergt nogal wat tijd en energie en er worden, logischerwijs, ook vaak fouten gemaakt bij een inschrijving. Sommige fouten komen wat vaker voor dan anderen. Wij sommen de meest gemaakte fouten voor je op. Wees slim, neem ze door en voorkom dat jij een van deze fouten maakt in de toekomst. 

 

 1. Documenten vergeten toe te voegen

  Het klinkt misschien simpel, maar toch wordt deze fout (te) vaak gemaakt. In de meeste gevallen wordt er bij het online inschrijven duidelijk vermeld welke documenten je nog moet toevoegen. Maar let je even niet goed op en vergeet je er één, of upload je per ongeluk het verkeerde document? Dan riskeer je te worden uitgesloten van beoordeling. Zonde van je tijd en energie. Zorg daarom altijd dat je alles zorgvuldig naloopt.

 2. Te laat documenten toevoegen

  Heb je al je documenten netjes op orde en wil je het uploaden, kom je erachter dat je te laat bent. Het gebeurt helaas maar al te vaak. En te laat is in zulke gevallen ook echt te laat. Je hebt namelijk serieus niet nog een minuutje extra. Houd daarnaast rekening met een tragere internetverbinding door drukte op de site. Zorg er het liefst voor dat je uiterlijk 2 uur voor het tijdstip van sluiten je documenten hebt ingediend.

 3. Niet alles goed doorlezen

  Aanbestedingen ogen op het eerste gezicht vaak erg ingewikkeld. Er komt veel informatie bij kijken. Zoveel zelfs, dat het gebeurt dat niet alle informatie meer goed doorgenomen wordt. En dat is zonde. Om een goed plan van aanpak te kunnen schrijven, is het van belang dat alle informatie goed wordt doorgenomen. Scan alle informatie en maak onderscheid tussen de belangrijkste documenten. En werk met checklists, zo weet je zeker dat je niets mist.

 4. Niet de context van de vraag kennen

  Het is belangrijk je ervan bewust te zijn dat de aanbesteding die je te zien krijgt het eindproduct is van vele compromissen die er zijn gesloten tijdens het voortraject. Je niet overal in verdiepen, kan ervoor zorgen dat het niet helemaal duidelijk is wat de opdrachtgever precies wil. Wij begrijpen dat je niet staat te springen om de notulen van een gemeenteraadsvergadering door te nemen. Maar het kan jou net dat extra beetje informatie geven dat je nodig hebt om een tender te winnen.

 5. Een oud plan van aanpak (her)gebruiken

  Wil je je voor de tweede keer inschrijven bij dezelfde aanbestedende dienst? Dan kan het verleidelijk zijn om je oude plan van aanpak als leidraad te gebruiken bij je inschrijving. Doe dit vooral niet! Je bespaart dan misschien wel tijd, maar op deze manier laat je je leiden door de antwoorden van het oude plan. Gebruik in plaats daarvan je oude plan pas nadat je nieuwe plan af is. Het liefst alleen om door te nemen of de verbeterpunten van het oude plan in het nieuwe plan zijn opgenomen.

 

Hulp bij uploaden nodig?
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het inschrijven op aanbestedingen? Trias Politica Advies biedt een breed scala van trainingen en diensten aan. Waaronder hulp bij uploaden! 

Contact us

Neem telefonisch contact met ons op of vul onderstaand formulier in, we nemen dan binnen 24 uur contact met je op.