Aanbesteding winnen: 5 handige tips

Succesvol aanbesteden doe je niet zomaar. De overheid als klant hebben kent verschillende voordelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe maak je meer kans op het winnen van een aanbesteding? Wij geven je 5 handige tips.

1. Verdiep je in alle stakeholders

Onze staatsinrichting werkt volgens de Trias Politcia; de scheiding der machten. De staat is opgedeeld in drie organen die elkaars functioneren bewaken. Dat betekent dat iedereen op een ander moment het laatste woord heeft. Er is dus niemand ‘de baas’. En dat is ook precies de bedoeling. We willen namelijk geen Bananenrepubliek worden. Zorg ervoor dat je alle stakeholders in het proces kent. Dus niet alleen de burgemeester of de minister. Aangezien er meerdere rondes zijn, heb je ook meerdere kansen op succes. Bijvoorbeeld bij het opstellen van eisen of de keuze voor een specifieke aanbestedingsprocedure.

2. Oog op toekomstige aanbestedingen

Het kan soms lastig zijn om inzicht te krijgen in toekomstige teders. Maar het is niet onmogelijk. Een overheidsopdracht is het sluitstuk van een lange periode die daaraan voorafgaat. Hou je ogen en oren dus goed open en zorg dat je weet wat er speelt. Met een account op TenderXL krijg je toegang tot de enige database in Nederland met informatie over toekomstige tenders op basis van beleidsdocumenten.

3. Verdiep je in het beleid

Een groot voordeel van zaken doen met de overheid, is dat veel informatie van het voortraject toegankelijk is. Door je hierin te verdiepen, kom je meer te weten over de essentie van de opdracht. Bij de overheid draait het om het realiseren van beleid. En wie het beleid niet kent, spreekt Russisch tegen een Chinees.Het is dus handig als je die doelstellingen kent. Wie weet past jouw product of dienst daar in.

4. Kom op de voorkeurslijsten van de overheid

Steeds vaker worden overheidsopdrachten onderhands vergeven. Dat houdt in dat de overheid een aantal partijen rechtstreeks vraagt om een offerte uit te brengen. Om in aanmerking te komen voor een onderhandse aanbesteding is het van belang dat je op de voorkeurslijst van de overheid komt. Sta je niet op die lijst, weet de overheid natuurlijk niet dat je belangstelling hebt voor hun opdrachten. Voorkom zulke gemiste kansen en registreer je. Of, nog makkelijker, laat ons het voor je doen. Zorgen wij dat je binnen twee werkdagen op alle, op dit moment actieve, voorkeurslijsten komt.

5. Inschrijven op aanbesteding

Inschrijven op aanbestedingen draait niet om verkopen. Een aanbesteding winnen doe je niet door te leveren wat de klant wil, maar door te leveren wat de klant vraagt. Leer de vraag achter de vraag kennen en doe hier je voordeel mee.

Aanbesteding gewonnen?

We snappen dat je het liefst de bubbels erbij wilt pakken, maar wacht hier nog even mee. It ain’t over until it’s over. Er kan namelijk nog bezwaar gemaakt worden en dan volgt er een herbeoordeling. Na 20 kalenderdagen is de standstilltermijn voorbij en kun je proosten!

Aanbesteding niet gegund?

Zaken doen met de overheid is een vak apart. En zoals met elk vak leer je door veel te oefenen. Gooi niet meteen je investering weg, maar leer van deze ronde. Vraag een gesprek aan. Doe dit -als je niet van plan bent nog een rechtszaak te starten- het liefst na de bezwaartermijn, je krijgt dan vaak veel meer eerlijke feedback en antwoorden.

Nog meer tips voor het winnen van een aanbesteding? Of wil je meer leren over de overheid als klant? Meld je dan aan voor de bestseller van ons trainingsaanbod: De overheid als klant.

Neem contact met ons op

Neem telefonisch contact met ons op of vul onderstaand formulier in, we nemen dan binnen 24 uur contact met je op.